fbpx

Рекордно ниво на дивидентите в Европа през тази година, прогнозира AllianzGI

В условията на възстановяване на европейската икономика, акционерите ще бъдат доволни през тази година. Германският гигант за управление на активи Allianz Global Investors прави ежегодно изследване на дивидентите. Според изданието му за 2022 г., инвеститорите в европейски акции ще получат рекордни дивиденти през 2022 г.: 410 млрд евро или с 8% повече от 2021 г., когато бяха 378 млрд евро, пише Capital.fr.

AllianzGI очаква през 2022 г. двуцифрен процент на нарастване на разпределението на дивиденти в големите европейски страни и по-специално в Германия, Франция и Италия (между 10 и 13% във всяка от тях).

Докато светът се съвзема от последиците от пандемията, дивидентите ще продължат да имат съществен принос в доходността на акциите най-вече в Европа“, заявява Ханс-Йорг Наумер, един от авторите на изследването. През 2021 г. доходността на дивидентите в Европа възлизаше на 2,5%, значително по-висока от номиналната доходност на множество книжа на пазара на облигациите (германските 10-годишни ДЦК показаха отрицателна доходност през цялата 2021 г.)

В Европа културата на дивидентите е значително по-развита, отколкото в САЩ или Азия. Значението на дивидентите става още по-очевидно в дългосрочен план. Наумер подчертава: „Дивидентите носят стабилност на множество портфейли, особено в години, когато движението на цените е отрицателно, защото могат да компенсират изцяло или частично намаляването на цените. По наши изчисления, средната волатилност на акциите на предприятията, които разпределят дивиденти е значително по-ниска от тези, които не разпределят“.

Дивидентите запазват ключовото си значение за инвеститорите и в период на разстройства и промени са доказателство за висока надеждност“, добавя експертът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"