fbpx

Златото отново тръгна нагоре

Цените на златото и на акциите на златодобивните дружества скочиха на борсата. Няма нищо изненадващо в това, че те отново привлякоха вниманието на инвеститорите в сегашната икономическа ситуация, пише Capital.fr.

Някои смятат, че в тях парите търсят убежище в условията на стабилна или нарастваща (дебатът е отворен) инфлация и геополитическо напрежение (Джо Байдън очаква Русия да нахлуе в Украйна). Но как да се обясни покачването само за един ден с 5-7% на стойността на акциите на златните мини, след като златото се повиши само с 1%. Повече от всякога е необходима диверсификация на портфейла. Златните мини са типичен пример за това. Те са подценени с повече от 50% по отношение на стойността им на S&P 500 на базата на EBITDA (чистата печалба на компанията преди данъци, лихви и амортизации) и идентична рентабилност на free cash-flow (свободният паричен поток е сумата, с която оперативният паричен поток на предприятието надвишава нуждите му от оборотен капитал и разходите за дълготрайни активи).

Фактът, че се очаква съвсем скромно покачване на лихвените проценти в САЩ засяга съществено пазара на акции и отразява нова парадигма: безпрецедентно високите държавен дълг и дефицит, регистрирани през 2020 и 2021 г. се превърнаха във важен фактор за свиване на икономическия растеж.

Затова не бива да се учудваме, че златото и златните мини привличат отново вниманието на инвеститорите, особено при сегашните им ниски стойности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"