fbpx

Решено е да се закрие Държавната петролна компания

Окончателно е решено да бъде закрита Държавната петролна компания, като скоро правителството ще приеме съответния законопроект.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред депутати от икономическата комисия, които днес обсъждаха на първо четене държавния бюджет за 2022 г., пише „Сега“.

Нинова отговори на въпрос на депутати от Демократична България, кога най-после правителството ще пристъпи към закриването на ДПК, създадена в края на мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Без да е свършила никаква работа досега, компанията гълта сериозни бюджетни харчове за заплати на ръководството й.

Припомня се, че тази компания трябваше да поеме от Държавния резерв петролните бази и да отговаря за попълването и съхранението на горива в тях. Предвиждаше се и разкриването на над 100 държавни бензиностанции в цялата страна.

Нинова обаче обърна внимание, че остава открит въпросът за запасите с горива. По думите й фирмите са задължени да съхраняват запаси с горива, но заради занижен контрол не всички изпълняват това свое задължение.

Обсъжда се вариант държавата да купува и съхранява горивата, за което има достатъчно терени, а задължените по закон фирми единствено да й заплатят количествата. „Така ще бъде гарантирано, че резервът и военновременните запаси ще са попълнени„, посочи Нинова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"