fbpx

50% ръст на обявите за хоумофис

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 51% спрямо декември, като техният дял спрямо общия брой обяви е 14,9%, сочат данните от месечното проучване на JobTiger. Отново, подобно на предходните месеци, най-активни в хоумофиса са в сектора „ИТ“ (66%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Проучването отчита, че след стандартния за периода в началото на годината спад на предложенията за работа, в края на януари се наблюдава бързо възстановяване на броя на обявите. Той се е увеличи с цели 70%, като спрямо януари 2021г. увеличението е 55%.

Двуцифрено и трицифрено увеличение на обявите се наблюдава във всички отрасли.

С най-голям ръст е секторът „Строителство“ (108%), а след него се нареждат „Производство“ (93%), „Маркетинг и реклама“ (91%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-85%).

На годишна база при почти всеки от секторите отново се наблюдава двуцифрено увеличение на обявите за работа. То е най-голямо за сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (163%) и най-малко за „Логистика и транспорт“ (6%).

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) са 170. Въпреки, че броят им постепенно се увеличава те продължават да представляват едва 0,6% от общия брой обяви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"