fbpx

Кризата в Украйна застрашава световния зърнен пазар

На Украйна и Русия се падат 30% от световната търговия с пшеница. Сегашното напрежение между двете страни предизвиква опасения за сериозни смущения на пазара на зърнените храни, коментира RFI.

Последиците за пазара на зърнените храни и на маслодобивните култури биха могли да бъдат „колосални“, казва експерт по селското стопанство. В потвърждение на това, житото от Черно море представлява една трета от световната търговия. Последствията през тази година могат да бъдат още по-големи, защото в Украйна бяха получени рекордни добиви на жито – 32 млн т. Това ѝ позволи да вземе дял от пазара на Русия, Нигерия и Пактистан.

В средата на януари пазарите реагираха много бързо на фона на нарастащото геополитическо напрежение. „Това е реакция на страх и непредвидимост“, обяснява Себастиан Понселе, директор развитие в Agritel, комисия за анализ на цените на селскостопанските продукти. Тази реакция се прояви на житните борси в Чикаго и Euronext (европейската фондова борса) със сключването на договори за доставки след няколко месеца. За десетина дена такива договори бяха сключени за около 10% от количествата. Но този процес не се разпространи по места, в резултат на което цените паднаха. Цените при незабавна доставка на жито от Черно море към момента остават непроменени.

Блокиране на украинските пристанища ще засегне пазара

В случай на руска военна намеса първият удар върху износа ще бъде логистичен. Огромната част от него се извършва с кораби през Черно море. Блокирането на страната и на украинските пристанища ще засегне пазара, който ще трябва да търси другаде източници на доставки. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на сроковете на доставка за някои големи купувачи като Египет например – докато от Черно море житото пристига за 4-5 дена, от Аржентина са необходими 22 дена.

Търговията с царевица също може да бъде засегната. През последните години значението на Украйна в производството на тази куртура значително се увеличи. В момента тя е четвъртият най-голям износител с дял от 16% от световната търговия. Потребителите на слънчогледово олио също има за какво да се тревожат, тъй като Украйна е най-големият износител в света.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, са американските санкции. Не е изключено, в случай на военна намеса, САЩ да окажат натиск върху съюзниците си те да си потърсят други доставчици вместо Русия. В резултат пазарът за руската пшеница ще се окаже много тежък.

Компрометирането на следващата реколта е най-лошият сценарий

Друга опасност, в случай на ескалация на напрежението, е дезорганизацията на работата на полето. Това може да засегне сеитбата на слънчогледа и царевицата през пролетта, а, ако кризата продължи, и прибирането на реколтата от пшеница през лятото. Намаляването на производството ще се отрази неизбежно на световния пазар. Общо Украйна изнася 65 млн. тона зърнени храни и маслодайни култури годишно.

Ако напрежението продължи, това ще окаже влияние и на възстановяването на запасите от зърнени храни, които сериозно намаляха от лятото на 2020 г. поради огромните количества, закупени от Китай. Това съществено изпразни хамбарите на големите износители“, напомня Agritel. Като резултат, възможностите за реакция в случай на неблагоприятни климатични или геополитически въздействия остават твърде ограничени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"