fbpx

Взривът на инфлацията в Германия и други страни е заплаха и налага реакция от ЕЦБ

В Германия инфлацията остава висока. Ефектът от повишаването на ДДС беше неутрализиран частично от увеличаването на цените на енергията (най-вече на газа), транспорта и някои услуги (туризъм и почивки). Инфлацията придобива траен характер, което е лоша новина за потреблението и съответно за икономиката. Очаква се тя да достигне в Германия в най-добрия случай 4% през тази година, коментира Кристофер Дембик, директор на Saxo Bank, цитиран от Capital.fr.

Индексът на потребителските цени, който е основен измерител на инфлацията, беше публикуван на 31 януари. Според първите оценки той показва ръст от 5,1% на годишна база през януари. Това е лек спад в сравнение с декември, когато ръстът беше 5,7% на годишна база. Но трябва да подчертаем, че тези цифри са значително по-големи от прогнозните, които предвиждаха ръст от 4,7%. Много страни от еврозоната публикуваха ръст на инфлацията значително по-висок от прогнозния. В Испания, например, януари приключи с ръст 6,1% на годишна база вместо очакваните 5,5%.

Ускоряването на инфлацията засяга в голяма степен и домакинствата. Това е лоша новина за потреблението. От началото на годината цените започнаха да растят, понякога доста рязко. Това е по-специално случаят на разпространението на телевизионните програми и административните услуги. През 2022 г. очакваме в Германия по-висока инфлация, отколкото през 2021 г. В случай на нова енергийна криза през зимата на 2022 г., средният ръст на инфлацията няма да може да спадне до 2%. Ние очакваме, в най-добрия случай, 4% ръст на инфлацията в страната през 2022 г.

По-високият от предвидения темп на инфлацията в еврозоната ще принуди Европейската централна банка да повиши прогнозите си за март. Тя предвиждаше спад с 60 базови пункта на хармонизирания индекс на потребителските цени в еврозоната през първото тримесечие на 2022 г. Става въпрос за прекалено оптимистична прогноза. Но можем да се обзаложим, че ЕЦБ няма да се изкуши да промени валутната си политика през следващите няколко месеца. Членовете на ЕЦБ продължават да мислят, че ръстът на инфлацията се дължи в най-голяма степен на последиците от пандемията и на нарушеното равновесие между търсенето и предлагането. Това е вярно само отчасти. Съществуват и други структурни фактори, които подхранват инфлацията, като енергийния преход и повишаването на заплатите в някои отрасли и не трябва да се подценява значението им.

По време на публикуването на данните за инфлацията в Германия, валутните пазари потвърдиха прогнозите. Очакванията са за повишаване с 10 базисни пункта на основния лихвен процент на ЕЦБ до септември (ако това не се случи по-рано) и с повече от 25 базисни пункта до декември.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"