fbpx

„Chips Act“: Отговорът на Европа срещу дефицита на чипове

Европейският съюз иска да се сдобие с нови инструменти, които ще му позволят да премести производство на електронни чипове.

В момент, в който светът се изправя пред дефицита на микрочиповете, които засягат особено тежко автомобилната индустрия, Европа разработва „Chips Act“, нов регламент, който се отнася до тяхното производство. Първата стъпка е в промяната на начина на мислене според Тиери Бретон, европейски комисар по вътрешния пазар. Целта на „Chips Act“ е да изравни възможностите на Европейския съюз с големите му конкуренти и преди всичко със САЩ, пише Capital.fr.

В тази икономическа битка ЕС има намерение да смекчи правилата си за достъпа на частни фирми до публични фондове и да инвестира повече от 50 млрд. евро с цел четирикратното увеличаване до 2030 г. на производството на полупроводници в страните-членки. От тези 50 млрд., 12 млрд. ще бъдат насочени към изследователската и развойната дейност на тези компоненти, необходими за нормалното функциониране на цялата икономика и най-вече за производството на компютърно оборудване.

Необходимост от спешна намеса

За осъществяването на този финансов проект 6 млрд. евро ще бъдат осигурени от европейските фондове. „Европа подкрепя развитието на технологиите на бъдещето“, казва Тиери Бретон. Три големи научно-изследователски центрове ще могат да се ползват от тази помощ: Междууниверситетският микроелектронен център (Imec) в Белгия, Центърът за изследвания и иновативни технология CEA-Leti във Франция и институтът Fraunhofer в Германия.

Успоредно с това около 30 млрд. евро ще бъдат отпуснати за финансирането на големи заводи за производство на микрочипове. „Ние не се намираме в нормална конкурентна среда. В условията на бурно технологично развитие ние трябва да предприемеме спешни мерки. Освен това страните-членки могат да се намесят пряко в някои фирми, които биха могли да инвестират в европейските страни. Това са, може би, три или четири в Европа“, продължава Тиери Бретон, като визира Intel, Samsung и TSMC. При всички положения тази помощ трябва да бъде подложена на стриктни правила, по-специално по въпроса за износа. Така, в случай на смущение в снабдителните вериги, производството на тези предприятия трябва приоритетно да бъде насочено към европейския пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"