fbpx

Властта започна разговори с IT сектора

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещнаха с представители на най-големите организации от бранша на информационните технологии БАСКОМ, БЕСКО и БАИТ, съобщават от финансовото ведомство.

Припомняме, IT секторът особено остро приема искането на правителството за вдигане на максималния осигурителен доход. По време на първото обсъждане на бюджет 2022 в ресорната парламентарна комисия представители на бранша се оплакаха, че няма диалог с властта.

Именно проблемите на сектора и необходимостта от диалог с държавата при вземането на решения, засягащи развитието на IT бранша са били сред акцентите на срещата.

Двете страни са се договорили съвместно да бъде изработен предвидим механизъм за определяне на максималния осигурителен доход, тъй като този проблем пряко засяга индустрията на информационните технологии, която плаща едни от най-високите заплати в страната и предлага услуги с висока добавена стойност.

Обсъдени са били и мерки за улесняване на възможностите за привличане на висококвалифицирани специалисти от трети страни и подобряване на средата за работа чрез повишаване качеството на образованието и здравеопазването.

Асен Василев е призовал фирмите от IT-бранша да се включат в работата по изграждането на електронно правителство и разширяването на обхвата на електронните услуги от страна на държавната администрация. Договорено е било до има редовен диалог между правителството и организациите на работодателите от сферата на информационните технологии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"