fbpx

Банка осъдена да плати 2 млн. паунда на служителка заради дискриминация в заплащането

BNP Paribas беше осъдена от британски съд по труда да заплати на своята бивша служителка в Лондон Стейси Макен 2 млн. паунда (2,4 млн евро) обезщетение и лихви поради дискриминация в заплащането. „Това е исторически казус не само защото сумата е една от най-големите, присъждани някога от британския съд по труда“, коментира адвокатката Шейла Али, цитирана от Capital.fr.

Също така във Велликобритания това е първият случай, когато е издадена присъда в полза на равенството в заплащането срещу една международна банка. Присъдата отчита не само заплатата, но и бонусите и другите форми на възнаграждение. Тази победа изпраща ясно послание към сектора, че такъв тип дискриминация е неприемлив“, допълва тя. Стейси Макен, която все още е на работа в BNP Paribas според адвокатката ѝ, отказва коментар, защото продължава спора си с банката по уреждането на съдебните разноски.

Мъж на същата позиция получава с 25% по-високо възнаграждение

Когато настъпи подходящият момент, ще разкажа историята си и хората ще бъдат шокирани да разберат какви бариери трябва да преодоляват жените, за да бъдат третирани наравно с колегите си мъже“, добавя Стейси Макен в декларация пред АFP. Тя печели през 2019 г. делото за дискриминация срещу френската банка, но съдът все още трябва да се произнесе за размера на щетите и лихвите.

Тя твърди, че заплатата ѝ е с 25% по-ниска от тази на колега брокер и че нейният бонус през първата година е бил наполовина на неговия за една и съща работа и въпреки че получените оценки за работата им на едни и същи позиции са сходни. В оплакването си тя описва унизителна и враждебна работна среда, наситена с обидни и презрителни забележки. А веднъж дори намерила на бюрото си шапка на вещица.

Поколения трябва да минат, за да се постигне равенство между мъжете и жените във Великобритания

Говорител на BNP Paribas заявява, че банката „не се е справила със задълженията си към г-жа Макен“, като се добавя, че BNP Paribas е разработила програма за предприемане на мерки за постигане на равно заплащане в резултат на годишна оценка на работата и на осгуряване на равно обучение на кадрите.

Според доклад на асоциацията за борба срещу половото неравентство Fawcett Society, публикуван през 2020 г., във Великобритания поколения трябва да се сменят, за да се постигне равенство на жените с мъжете, които доминират всички сфери на британския обществен живот.

Той призовава за „въвеждане на квоти, определянето на ясни цели, мерки за гъвкавост на труда, публикуване на разликите в заплащането“ и други мерки. В края на 2019 г. стотина жени от деловия свят на Великобританияза започнаха кампания за привличане на общественото мнение срещу разликите в заплащането, като се обединиха около хаштага #MeTooPay като част от общото движение #MeToo срещу сексуалната агресия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"