fbpx

„Газпром“ не резервира транзит по „Ямал-Европа“

Газпром не е резервирал мощности за транзит на газ през Полша по газопровода Ямал-Европа за второто и третото тримесечие, според данни от платформите RBP и GSA, цитирани от „Новости“.

Общо 89,1 милиона кубически метра газ на ден са пуснати на търг по полския маршрут и 9,8 милиона кубични метра по украинския.

Доставките през Ямал-Европа намаляха в края на миналата година, тъй като от 21 декември газопроводът премина в реверсен режим от Германия за Полша.

Дългосрочният договор между Газпром и Варшава за транзит приключи през 2020 г., а за газовата 2021-2022 година компанията продължава да запазва капацитета на газопровода чрез търгове.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че има все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели.

Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, изтъква фон дер Лайен, като според нея е много странен начинът за правене на бизнес от страна на „Газпром“.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълва председателят на ЕК на конференция, организирана от германски медии в Брюксел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"