fbpx

Rolls-Royce започва разработване на малки модулни ядрени реактори

С бюджет от 617 млн. долара британската компания Rolls-Royce започва разработването на малки модулни ядрени реактори. Половината от тази сума е осигурена от британското правителство, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от Тасс.

Според информацията компанията полага максимални усилия за реализирането на този план, тъй като основната й дейност е производство на реактивни двигатели за пътнически самолети, но в момента Rolls-Royce се сблъсква със сериозна несигурност, свързана с намеренията за отказ от самолети, работещи с керосиново гориво.

Представители на компанията отбелязват, че разработваните модули могат да бъдат идзползвани за захранване с ток на жилищни сгради, промишлени обекти, както и за производство на синтетични горива, съдържащи водород, който в бъдеще да се използва в гражданската авиация.

Малките модулни реактори са по-евтини и по-бързо се строят от традиционните. Rolls-Royce и ръководени от нея компании работят за създаване на 16 такива модулни реактора до 2050 година.

Правителството ги подпомага, като част от усилията за достигане на нулеви емисии. Стремежът това да стане до 2050 година налага значително увеличаване производството на нисковъглеродна енергия, в това число, вятърна, слънчева и атомна. Освен това Великобритания планира да увеличи броя работни места в сферата на чистите технологии, в рамките на така наречената зелена промишлена революция.

По думите на министъра на по въпросите на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Квази Квартенг, разработките на Rolls-Royce ще позволят страната да се позиционира като световен лидер в областта на иновационните ядрени технологии, които може да бъдят изнасяни и за други държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"