fbpx

Русия иска бензин от Казахстан

Русия е поискала от Казахстан готовност да достави на Москва 100 000 тона бензин в случай на недостиг, предизвикан от украински атаки с дронове, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници от бранша. Един от тях посочва, че сделката за използване на резервите за Русия вече е договорена. Беларус вече се съгласи да помогне на Русия с доставките на бензин.

Атаките с дронове са извадили от строя около 14% от първичния петролен рафиниращ капацитет в Русия към края на март. До момента властите посочват, че ситуацията на местните пазари на горива е стабилна и запасите са достатъчно големи.

Русия обикновено е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но прекъсванията на рафинериите принудиха нейните петролни компании да внасят.

Припомня се, че Москва наложи забрана за износ на бензин за шест месеца от 1 март, за да предотврати остър недостиг на гориво, въпреки че тя не се прилага за ръководения от Русия Евразийски икономически съюз, включително Казахстан, както и някои страни, като Монголия, с която има -правителствени сделки за доставки на горива. Въпреки това според търговците забраната може да бъде разширена, ако ситуацията в Русия се влоши.

В допълнение, миналата седмица петролната рафинерия в Орск в Урал спря производството поради мащабни наводнения, които засегнаха и Казахстан, където в момента също действат ограничения за износа на гориво до края на годината, освен за хуманитарни цели.

Според източниците резервите на Казахстан от бензин Аи-92 са били 307 700 тона към 5 април, а запасите от бензин Аи-95 са били 58 000 тона. Запасите от дизел са били 435 300 тона, а запасите от реактивно гориво са общо 101 000 тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"