fbpx

Русия напът да позволи паралелния внос на стоки и интелектуална собственост

Руският парламент е одобрил на първо четене законопроект, който премахва правната отговорност за паралелен внос на редица стоки и интелектуална собственост на фона на санкциите, наложени от Запада заради войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Законопроектът има за цел да защити руските компании от отговорност, ако внасят определени стоки, одобрени от министерството на търговията, както и интелектуална собственост.

Русия легализира паралелния внос в края на март тази година. Този ход позволява на доставчиците на чуждестранни продукти да ги препродават в Русия без разрешението на собственика на търговската марка, уточнява руският премиер Михаил Мишустин.

В началото на май Министерството на промишлеността и търговията одобри списък със стоки, за чиито внос не се изисква съгласието на чуждестранни носители на авторски права. Списъкът включва стоки от 56 различни сектора, включително автомобили, електроника, облекло и обувки, козметика, оборудване, химически продукти и суровини.

Припомня се, че Западът отговори на нахлуването в Украйна с мащабни санкции срещу Русия и много чуждестранни компании обявиха, че спират операциите в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"