fbpx

Русия обмисля премахване на ценовите отстъпки за петрола си

Министерството на енергетиката на Руската федерация не изключва приемането на допълнителни мерки за ограничаване на възможните отстъпки за руския петрол до граници, базирани на пазарните цени. Министерството ще следи цените на петрола и размера на отстъпката, съобщават от ведомството, цитирано от ТАСС.

Подробности относно процедурата за следене на цените и отстъпките ще бъдат публикувани в близко бъдеще. „Резултатите от мониторинга ще бъдат използвани за изготвяне при необходимост на допълнителни мерки, насочени към ограничаване на евентуалната отстъпка до лимити, базирани на пазарни цени„, посочват от министерството.

Руската федерация скоро ще публикува информация за прилагането на указа на президента Путин относно отговора на тавана на цените на руския петрол, гласи още съобщението.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като продажбите на петрол и газ представляват почти половината от приходите в държавния бюджет на страната.

Президентът Владимир Путин миналия месец подписа указ, който забранява доставките на суров петрол и петролни продукти от 1 февруари за пет месеца на нации, които спазват тавана.

Руският петрол традиционно се продава с отстъпка спрямо международните еталонни марки, като Brent. Отстъпката се разшири след санкциите на Запада срещу Украйна и сега възлиза на около 25-30 долара за барел спрямо сорта Brent, уточнява Ройтерс.

Министерството потвърждава в съобщението, че Русия няма да работи с търговци, които спазват ограниченията на цените на петрола под каквато и да е форма.

Публикуваният през декември президентски указ забранява на руските компании да се позовават на незаконни ценови ограничения, наложени от западните страни под каквато и да е форма, пряко или косвено. Тази забрана се прилага за всякакви транзакции с руски петрол до крайния потребител, което включва, наред с други неща, отказ за работа с търговци, които не спазват тази разпоредба на постановлението“, отбелязва още руското енергийно ведомство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"