fbpx

Руска компания вече е собственик на най-голямата фабрика на IKEA в Русия

Руската компания Invest Plus обяви, че е приключила сделката за закупуване на най-големия руски производствен актив на IKEA, фабрика в Новгород, съобщава Ройтерс. Това се случва повече от година, след като шведският мебелен гигант за първи път спря дейността си в Русия заради конфликта в Украйна.

Заедно с множество други западни компании, IKEA спря всички търговски и производствени операции в Русия скоро, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 година. Шведската компания за кратко възобнови онлайн продажбите миналото лято.

Процесът на сключване на сделката не беше лесен и доста дълъг“, коментира собственикът на Invest Plus Вадим Осипов, като благодари на всички участващи страни – IKEA, руските и шведските регулатори и Министерството на промишлеността и търговията на Русия.

Invest Plus е дружество със специално предназначение, действителна собственост на Осипов, който е главен изпълнителен директор и съсобственик на Slotex, водещ местен производител на ламинати и кухненски плотове.

Продажбите на западни компании бяха сложни, тъй като сделките, включващи фирми от така наречените неприятелски страни – тези, които наложиха санкции срещу Русия – се нуждаят от одобрение от правителствена комисия, изтъква Ройтрес.

По думите на Осипов каза гръбнакът на работната сила на завода е запазен. От компанията заявяват, че ще гарантират запазване на броя на служителите поне за една година и че пълното производство ще бъде възобновено в следващите два до три месеца.

Нашата цел е възможно най-бързо да върнем високопопулярната и качествена продукция на новгородската фабрика на мебелния пазар в Русия“, отбелязва още Осипов, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"