fbpx

Руски санкции спират транзита на газ през Полша

Санкциите, наложени от Русия на редица чужди енергетични компании, забраняват на Газпром да използва ключовият газопровод „Ямал Европа“ за транзитиране на природен газ през Полша, съобщава ТАСС.

Полският участък на този газопровод е собственост на компанията EuRoPol GAZ, което е съвместно предприятие на Газпром и полската PGNiG, включена в санкционния списък на Кремъл.

През „Ямал Европа“ се транзитира газ предимно за Германия, той минава през териториите на Русия, Беларус, Полша и Германия, като проектната му мощност е 32,9 млрд. куб. метра газ годишно.

Изтъква се, че в последно време този маршрут на практика не се използва, тъй като липсват заявки на европейските страни за газови доставки.

Междувременно Украйна обяви, че няма да отвори отново маршрута за транзит на газ през пункта „Сохрановка“ от Русия към Европа, докато Киев не получи пълен контрол над своята тръбопроводна система, съобщава Ройтерс.

Припомняме, украинският газопреносен национален оператор (GTSOU) обяви в началото на седмицата форсмажорни обстоятелства, позовавайки се на кражба на газ от луганските сепаратисти и спря транзитните доставки през Сохрановка, които представляват почти една трета от газа, който Русия изпраща през Украйна за Европа. В моментта тази територия се контролира от руските сили.

По думите на шефа на GTSOU Сергий Макогон Газпром едва ли е знаел, че сепаратистите са започнали да крадат газ, преминаващ през Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"