fbpx

Сърбия започна строежа на газовата връзка с България

В близост до българо-сръбската граница стартира строежът на сръбския участък на междусистемната газова връзка България–Сърбия (IBS).

Събитието се проведе под патронажа на министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич.

IBS се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър в България, до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система“.

Българският енергиен министър Александър Николов заяви по време на церемонията очакванията си газовата връзка да бъде завършена най-късно до октомври 2023 година.

По думите му тя ще осигури на Сърбия и други страни от региона достъп до различни източници на газ през Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

Министър Николов акцентира и върху ползите за потребителите от промяната на газовата карта – с изграждането на интерконекторните връзки като тази със Сърбия регионът ще разполага с алтернативни източници на природен газ, което улеснява преговорите с потенциалните ни партньори.

Междувременно днес борсовите цени на газа в Европа паднаха с над 9%, като за първи път от 20 януари те са под 900 долара за 1000 куб. метра. Фючърсите за март на нидерландския газов хъб слязоха до 888 долара за 1000 куб. метра.

Коментираната от наблюдателите причина за това е възобновеният транзит на руски газ през Украйна, който е и с 1.7 пъти увеличен обем до близо 108 млн. куб. метра в денонощие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"