fbpx

Ще успее ли „мирният атом“ да скара коалицията

Месец преди сформиране на настоящата управленска коалиция, в свой коментар за ИЖ журналистът Спас Стамболски прогнозира, че „атомът“ ще е един от вероятните камъни под каруцата на бъдещото управление.

Оптимистично, авторът тогава предположи, че е по-вероятно заради COVID кризата, проблемите с подпомагането на икономиката и домакинствата, атомният въпрос да бъде оставен за решаване в други по-малко пандемични времена. Времена, в които атомната тема може отново да покаже своя заряд и да преформулира политическата карта на България.

С днешно изявление на Изпълнителното бюро на БСП – един от коалиционните партньори на Продължаваме промяната, „атомната тема“ доста по-рано се озова на масата с проблеми пред коалицията.

Едно категорично „не“ на премиера Петков тези дни, в отговор на въпроса ще се строи ли АЕЦ Белене, предизвика реакцията на БСП.

Те припомнят подписаното Споразумение за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, изтъквайки, че БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението:

Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане„.

Социалистите разчитат този текст като не изключване възможността за изграждането на АЕЦ „Белене“ и призовават коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

Тази позиция категорично бе потвърдена и от шефа на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който припомни пред бТВ, че БСП е направила референдум за АЕЦ „Белене“ и няма как да не го отстоява.

Ситуацията е сложна, тъй като двама от колиционните партньори – ПП и ИТН, са за нови мощности на площадката в Козлодуй и против Белене, БСП е категорично за втора българска АЕЦ, а от ДСП смятат, че няма необходимост от нови ядрени мощности.

Дали темата ще има сериозно сеизмично влияние върху коалицията зависи единствено от това, кога въпросът ще бъде поставен ребром за решаване от четирите управляващи партии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"