fbpx

Европейски банки наливат милиарди в газови и петролни проекти

През 2021 г. 25 от най-големите европейски банки са предоставили 55 млрд. долара на предприятия, които развиват производството на петрол и газ. Това е констатация на неправителствената организация ShareAction (целта ѝ е да насърчава отговорните инвестиции). Тя уточнява, че това са банки, които афишират ангажираността си към карбоновата неутралност. Все пак тази цифра намалява през последните два месеца, съобщава RFI.

Тези 55 млрд. долара, предоставени на 50 предприятия с големи инвестиции в добива на петрол и газ, бележат спад в сравнение с 2020 г. Спадът е още по-голям в сравнение с 2019 г., когато сумата е била 83 млрд долара. Но финансирането все още остава по-голямо, отколкото е било през 2018 и 2017 г.

Тази политика на банките се разминава с призивите на Международната агенция по енергетика (МАЕ). През май тя поиска прекратяването на инвестициите в нови находища на петрол и газ, за да бъде спазено Парижкото споразумение относно климата.

Сред разглежданите банки само три – Commerzbank, Crédit Mutuel et La Banque postale – започнаха да ограничават финансирането на предприятия развиващи производството на петрол и газ.

На другия полюс са британските HSBC и Barclays и френската BNP Paribas. Те формират челната тройка на европейските институции, които финансират еспанзията в добива на енергийни суровини.

В отговор HSBC уверява, че работи с клиентите си по въпросите на енергийния преход и ще публикува документ по този въпрос следващата седмица. От Barclays казват, че ще настояват за абсолютно намаляване до 2025 г. с 15% на емисиите на техните клинети от енергийния сектор.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"