fbpx

Синдикатите искат 1000 лева минимална заплата

Синдикатите поискаха минималната работна заплата да се качи още от юни тази година до 850 лева, а от началото на 2024 година да стане 1000 лева.

На съвместен брифинг лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ поискаха още въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ, което ще стимулира потреблението и ще намали неравенството, съобщава БТА.

Припомняме, в едно от последните си решения преди разпускането 48 парламент определи механизъм за формиране на МРЗ. Той започва да действа от 1 януари 2024 година и ще вдигне минималната заплата с около 100 лева. Работодателите вече обявиха това решение за неадекватно и крайно опасно за държавата.

Двата синдиката настояват още за ръст доходите, който да компенсира инфлацията за годината, но не по-нисък от 15 процента в частния и държавния сектор. За агенциите, работещи на терен, двете конфедерации искат увеличение на заплатите с 20 процента.

Според Димитър Манолов и Пламен Димитров може да  бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора. Манолов се оплака, че синдикатите нямат реален партньор, с когото да водят стратегически преговори и се намират „в средата на нищото“.

Има напрежение в няколко бранша, като например в „Български пощи“, където се събират подписи за стачни действия. Подобна е ситуацията и във ВиК сектора и градския транспорт в София, изтъкна от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"