fbpx

На изпроводяк депутатите успяха да приемат механизъм за минималната заплата

В един от последните дни работа преди да се разпусне, парламентът одобри на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда механизъм за изчисление на минималната работна заплата. Те ще гарантират плавното ѝ увеличение всяка календарна година, пише „Дневник“.

Инициативата за промените в закона бе на парламентарната група на БСП, но след като законопроектът беше вкаран в дневния ред на депутатите народните представители съумяха да намерят компромисно решение за минималната работна заплата и одобриха общ текст въз основа на предложения на БСП, ГЕРБ и „Демократична България“.

Така, минимална работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Разпоредбата ще започне да се прилага от 1 януари 2024 г.

От вносителите не успяха да посочат с колко точно ще се увеличи възнаграждението на работниците, но прогнозираха, че ръстът ще е между 100 и 150 лв.

Решението беше прието с 159 гласа „за“ – на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, БСП и „Български възход“. 44 от „Възраждане“ и „Демократична България“ гласуваха „въздържал се“.

Синдикатите обаче останаха недоволни, нарекоха мерките полвинчати и коментираха на брифинг в кулоарите на НС, че депутатите не са се съобразили с Европейската директива, която въвежда понятието „адекватни работни заплати“ и фиксирането на минималната работна заплата към средната е грешно, въпреки че формулата е вярна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"