fbpx

Със силно търсене Азия рязко се връща на LNG пазара

Енергийните компании в азиатските нововъзникващи пазари се завръщат на пазара за товари с втечнен природен газ (LNG), тъй като цените паднаха до най-ниското си ниво от повече от година, съобщава Ройтерс.

Купувачите в Тайланд, Индия и Бангладеш от месеци бяха встрани, тъй като цените скочиха след инвазията на Русия в Украйна, докато европейските купувачи плащаха най-скъпите доставки, за да компенсират недостига на руски газ.

Ако цените останат ниски, това може да означава допълнително търсене на LNG, каквото не е имало миналата година, изтъква агенцията.

Азиатските спот цени на LNG миналата седмица бяха $19,50 за милион британски топлинни единици (mmBtu) и за първи път паднаха под $20 от септември 2021 г., тъй като запасите остават високи с пиково зимно търсене, което трябва да приключи скоро. Цените са спаднали с повече от 70% от рекорда от август от $70,50/mmBtu и с една трета досега тази година.

На фона на падащите цени, държавната компания на Бангладеш Rupantarita Prakritik Gas Company Ltd миналата седмица обяви търг за покупка на един LNG товар за доставка в края на февруари.

Представители на националната газова компания на страната Petrobangla заявиха, че планират да купят 10 до 12 товара LNG от спот пазара до юни, отменяйки решението на правителството от миналата година за спиране на спот покупките през юли след рязък скок на цените.

Тайландската PTT също обяви търгове за общо 12 товара LNG, които да бъдат доставени между февруари и април, докато индийските GAIL Ltd и Petronet съответно търсеха товари за доставка през февруари.

Върнахме се в зоната на комфорт на много чувствителни към цените купувачи от Южна и Югоизточна Азия. Съответно наскоро видяхме Тайланд и Бангладеш“, изтъква Каушал Рамеш, старши LNG анализатор в Rystad Energy, цитиран от Ройтерс.

Рамеш също така отбелязва, че спот цените на LNG вече са конкурентни на цената на въглищата за производство на електроенергия. Той вижда неотдавнашния интерес за покупка, повлиян от ниските температури в Северна Азия, предоставяйки краткосрочна подкрепа за LNG.

Все пак цените остават по-високи, отколкото преди началото на конфликта в Украйна, което означава, че купувачите от нововъзникващите пазари ще бъдат чувствителни към всякакви по-високи движения, което може да се случи, тъй като Китай, вторият по големина вносител на LNG в света, също може да се върне на пазара след повторно отваряне от строг анти-COVID контроли.

Азиатска спот цена от по-малко от $15/mmBtu вероятно би била по-идеална за тези купувачи да се завърнат уверено на спот пазара“, казва Райана Расиди, анализатор във фирмата за данни и анализи Kpler.

Въпреки това, като се има предвид възможността за повишаване на търсенето на втечнен природен газ в Китай с отварянето на икономиката, това може да задържи спот цените високи и далеч от идеалната цена за купувачите на нововъзникващите пазари“, добавя той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"