fbpx

ЕЦБ е склонна за още две вдигания на лихвите

Европейската централна банка вероятно ще повиши лихвените проценти отново през май след вече анонсираното следващо повишение през март, са заявили двама политици, като единият твърди, че пикът или „терминалният“ лихвен процент поне започва да се появява на хоризонта, съобщава Ройтерс.

Ден след като в четвъртък ЕЦБ повиши лихвите с половин процентен пункт до 2,5% и обеща подобен ход през март, започнаха коментарите около оставените от ЕЦБ отворени опции за последващи стъпки, което поражда съмнения сред инвеститорите относно решимостта й да продължи да повишава лихвите, за да укроти инфлацията.

Петер Казимир от Словакия и Гедиминас Шимкус от Литва прогнозират, че март няма да е краят на затягането на политиката, тъй като инфлацията все още е твърде висока, дори ако напоследък е имало подобрение.

Увеличението през март няма да е последното“, изтъква Казимир, цитиран от Ройтерс. „По-късно ще решим колко още ще е необходимо“, добавя той.

По думите на Симкус увеличението през май може да бъде 25 или 50 базисни точки, но стъпка до 75 базисни точки е малко вероятно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"