fbpx

След новото ембарго: Путин да избира – финансиране на войната или на затруднената икономика

Ограниченията, които току-що поставихме, сега ще играят важна роля в работата на нашата глобална коалиция за намаляване на способността на Русия да преследва незаконната си война“, заявява, цитиран от Ройтерс, финансовоият министър на САЩ Джанет Йелън след публикуването на споразумението за нови тавани на цените на руския износ на петролни продукти.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия определят новите ценови тавани на 100 долара за барел за продукти, които се търгуват с премия спрямо суровия петрол, главно дизел, и 45 долара за барел за продукти, които се търгуват с отстъпка , като мазут и нафта.

Ограниченията на цените, заедно със забраната на Европейския съюз за внос на руски петролни продукти, която също влиза в сила в неделя – 5 февруари, се стремят да ограничат способността на Москва да финансира войната си в Украйна, която започна преди близо година, отбелязва още Ройтерс.

Този ход последва забраната на коалицията от 5 декември за използването на доставени от Запада морски застраховки, финанси и посредничество за морския руски суров петрол на цена над 60 долара за барел.

По думите на Йелън, че санкциите и таваните на цените принуждават руския президент Владимир Путин „да избира между финансирането на неговата брутална война или подкрепата на неговата затруднена икономика“.

Месечните бюджетни приходи на Русия от петрол и газ са паднали през януари до най-ниското си ниво от август 2020 г. под въздействието на западните санкции върху най-доходоносния износ, показват данни на руското финансово министерство.

Този месец Русия планира да увеличи износа на дизел в опит да се справи с ембаргото на ЕС, тавана на цените и липсата на танкери, показват данни от търговци и Refinitiv, съобщава още Ройтерс.

Йелън изтъква още, че глобалните енергийни пазари са останали добре снабдени и публичните доклади показват, че вносители на петрол като Китай и Индия използват горната граница на цените, за да „докарат стръмни сделки“ за руския петрол.

Международният валутен фонд повиши тази седмица своята прогноза за растеж за 2023 г. за Русия с 2,6 процентни пункта, цитирайки „сравнително високи“ приходи от износ миналата година и силни фискални стимули от Москва.

Високопоставен служител на Министерството на финансите коментира пред медиите, че докато Вашингтон се съобразява с мнението на МВФ, той остава убеден, че таваните на цените „променят траекторията“ на руския бюджет, тъй като петролът е основният източник на приходи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"