fbpx

След вота – втори ден на спад на френските ценни книжа и еврото

За втори ден след евровота в неделя френските облигации, европейските акции и еврото отбелязват рязък спад. Причината е обявяването на предсрочни избори във Франция, като вниманието на инвеститорите започна да се насочва и към утрешните данни за инфлацията в САЩ и срещата на Федералния резерв, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, президентът Еманюел Макрон насрочи парламентарни избори за 30 юни и 7 юли след огромна загуба за неговия лагер на гласуването за Европейския парламент. Проучванията на общественото мнение показват, че крайнодясната партия на Марин Льо Пен е вероятно да спечели, въпреки че не достига абсолютно мнозинство, което обаче плаши инвеститорите.

Европейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,8%, а френският CAC40 се понижи с 1,26% след загуба от 1,35% в понеделник. Банковите акции, като Credit Agricole (CAGR.PA), Societe Generale и BNP Paribas, паднаха между 3% и 4%.

Фючърсите на S&P 500 и фючърсите на Nasdaq се понижиха с 0,3%.

Френските облигации също се разпродадоха, като доходността на 10-годишните облигации на Франция се повиши със 7 базисни пункта при 3,31%, след като скочи с 8 базисни точки в понеделник.

Реакцията на пазара наистина е на несигурност и това беше достатъчно, за да се разширят спредовете“, изтъква Михил Тукер, старши европейски лихвен стратег в ING. „Ще наблюдаваме тази по-висока несигурност до изборите във Франция и затова е напълно оправдано да видим по-високи спредове в близко бъдеще.“

По думите му липсата на силно търсене на германски облигации предполага, че несигурността движи пазарите, а не „бягството от риска“ към безопасност.

Ситуацията след вота повлия и на валутните пазари, където еврото спадна с 0,3% спрямо долара до $1,0731, което е едномесечно дъно, 0,4% спрямо паунда до 84,24 пенса, 21-месечно дъно, и също загуби 0,3% спрямо швейцарския франк.

Междувременно във Великобритания инвеститорите преработваха данни, показващи, че британският пазар на труда показва повече признаци на охлаждане през април, тъй като нивото на безработица се повишава.

Въпреки че това е нежелана новина за министър-председателя Риши Сунак преди изборите на 4 юли, това може да позволи на Bank of England да намали лихвените проценти през август. Данните за инфлацията от следващата седмица обаче ще предложат по-добър ориентир.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"