fbpx

България иска да стане съакционер в инициативата за пренос на азерска зелена енергия до Европа

Потвърждава се интересът на България към „зеления“ коридор, по който се планира преноса на зелена енергия от Азербайджан към Европа.

Припомняме, преди година източници от Баку съобщиха, че България има интерес към проекта. Тове е станало ясно в рамките на посещение на министъра на енергетиката на Белгия – Тине Ван дер Стратен, в Азербайджан, който се е срещал с колегата си Парвиз Шахбазов.

През февруари 2023 лидерите на Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха в Букурещ споразумение за доставка на електроенергия. Тя ще идва от Азербайджан през Грузия, по подводен кабел в Черно море до Румъния и оттам до Унгария.

От днешно съобщение на правителствената пресслужба става ясно, че по време на разговор в Берлин между премиера Димитър Главчев и министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов Главчев е изразил намерение страната ни да се включи като съакционер в инициативата за създаване на въпросния „зелен“ коридор.

Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора е обсъден и „Вертикалният газов коридор“, за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София. Министър-председателят е посочил, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари.  Това ще замени доставките на руски газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"