fbpx

България с интерес към „зеления електроенергиен коридор“ под Черно море?

В началото на месец май, макар и мимоходом по повод на друго събитие – посещението на министъра на енергетиката на Белгия – Тине Ван дер Стратен в Азербайджан, се появи публично информация за заявен интерес от страна на България към някаква форма на свързаност със „зеления електроенергиен коридор“, пише blacksea-caspia.

Информацията е била предоставена от Министерството на енергетиката на Азербайджан на агенция „Trend“. Тя гласи, че България е заинтересувана от проекта на „зеления коридор“, който предвижда пренос на „зелена“ електроенергия от Каспийския регион (Азербайджан), през Грузия и Черно море в Европа (Румъния и Унгария).

За това е станало ясно, след като по време на среща с белгийската му министърът на енергетиката на Азербайджан – Парвиз Шахбазов е разказал за осъществяваните проекти за доставяне на природен газ и на електроенергия от възобновяеми източници в съответствие със стратегическото партньорство в енергетиката между Баку и Брюксел.

На срещата е било акцентирано върху необходимостта да се усъвършенстват маршрутите на Южния газов коридор и на „Пръстена на солидарността“ за пренос на допълнителни количества природен газ. Имало е размяна на мнения по проекта за „зелен електроенергиен коридор“, свързващ Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, интерес към който според Парвиз Шахбазов е заявила и България.

Така благодарение на срещата между Шахбазов и Ван дер Стратен, българската публика може да научи, че и от страна на България е бил заявен някакъв интерес към проекта за „зелен коридор“.

Припомняме, през февруари лидерите на Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха в Букурещ споразумение за доставка на електроенергия. Тя ще идва от Азербайджан през Грузия, по подводен кабел в Черно море до Румъния и оттам до Унгария.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"