fbpx

В САЩ спад на търсенето на кредити и повишен шанс за рецесия

Кредитните условия за бизнеса и домакинствата в САЩ продължиха да се затягат през първите месеци на годината, сочи проучване на Федералния резерв сред банкови кредитни служители, но резултатите изглежда отбелязват натрупващото се въздействие на паричното затягане на Фед, а не рязкото намаляване на кредитите, както някои се страхуваха след колапса през март на Silicon Valley Bank, отбелязва Ройтерс.

Тримесечното проучване на настроенията в банковия сектор след неотдавнашната серия банкови фалити показа, че 46,0% от банките са затегнали условията на кредитиране за ключова категория бизнес заеми за средни и големи предприятия в сравнение с 44,8% в предишното проучване през януари – скромна, стъпаловидна промяна. За малките фирми условията са малко по-строги, като 46,7% от банките казват, че кредитните условия сега са по-строги спрямо 43,8% в предходно проучване.

Банките съобщават, че фирми от всякакъв размер показват по-малко търсене на кредити, отколкото три месеца по-рано. Достъпът до кредитиране може да е само част от историята, като банките също съобщават, че ограничават размерите на заемите и повишават цената им.

От страна на потребителите слабото търсене отново преобладава за кредитни карти, автомобили и други форми на кредитиране на домакинствата, макар и не до степента, наблюдавана в края на миналата година. Банките показват намалена готовност да предоставят потребителски заеми на вноски и също така ограничават размера на заемите за автомобили.

Това не е коренна промяна… Затягането на стандартите вероятно не е толкова сериозно, колкото може да си представите предвид банковия стрес“, изтъква главният икономист на J.P.Morgan Майкъл Фероли. Но спадът в търсенето, особено повече от половината банки, които виждат спад в малките фирми, които искат да вземат заеми, „изглежда рисува мрачна картина за перспективите“.

Затягането отразява и умерено нарастващата загриженост сред банките относно необходимостта от запазване на капитала и поддържане на адекватна ликвидност на фона на по-слаби икономически перспективи. Средноголемите банки, изтъква Фед в докладването на резултатите от проучването, изглеждат особено напрегнати.

Банките най-често посочват като причини за очакваните за затягане на кредитирането стандарти през останалата част от 2023 г влошаване на кредитното качество на техните кредитни портфейли и на стойностите на обезпеченията на клиентите, намаляване на толерантността към риска и опасения относно разходите за банково финансиране, ликвидната позиция на банките и изтичането на депозити“, се посочва в съобщението.

Това тримесечно проучване придоби особено значение след фалита в началото на март на Silicon Valley Bank и продължаващия потенциал за стрес сред регионалните банки като цяло, изтъква Ройтерс.

Федералният резерв повишава агресивно лихвените проценти, за да контролира инфлацията от март 2022 г., което увеличава разходите за заемане на пари за бизнеса и домакинствата и обезсърчава големи инвестиции и покупки. Въздействието се усети бързо с повишаване на лихвите по жилищните ипотеки, а последните три проучвания на SLOOS, датиращи от началото на повишенията на лихвите, показаха нарастващ нетен дял на банките, които затягат стандартите.

Политиците обаче не искат затягането на кредитирането да стигне дотам, че да предизвика рецесия. Федералният резерв е разполагал с резултатите от последното проучване на срещата миналата седмица и докато Фед продължи с очакваното увеличение на лихвения процент с четвърт пункт, също така открехна вратата за спиране, заради ефектите от възможния кредитен шок.

Напрежението, което се появи в банковия сектор в началото на март, изглежда води до още по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса“, изтъква председателят на Фед Джером Пауъл. „На свой ред тези по-строги кредитни условия вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането и инфлацията. Степента на тези ефекти остава несигурна“, коментира той, цитиран от Ройтерс.

Икономистите очакват кредитирането да продължи да се затяга през следващите месеци, като проучването ще служи като водещ индикатор за това как банковият кредит ще се развие с течение на времето.

Икономисти, които анализират отговорите на анкетата, посочват, че нарастващите дялове на банките, които затягат стандартите, постепенно проправят път към забавяне на икономическата активност и дори могат да бъдат предвестник на спад и повишават още повече повишава шансовете за рецесия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"