fbpx

Средното почасово заплащане в Дания 9 пъти по-високо от българското

Брутното почасово заплащане варира значително за различните професии в ЕС. Въз основа на подробни данни за доходите за 2018 г. мениджърите са най-добре платената професия във всички държави-членки. На ниво ЕС със средно брутно почасово заплащане от 28,6 евро, мениджърите изпреварват „професионалистите“ (21,4 евро), следвани от техническите професии (17,8 евро).

В противоположния край на скалата така наречените елементарни (нискоквалифицирани) професии (чистачи и помощници, работници, улични и свързаните с тях работници в сферата на продажбите и обслужването) са най-зле платените професии във всички държави-членки на ЕС, с изключение на Дания, където работниците в сферата на обслужването и продажбите печелят по-малко.

Като цяло средното почасово заплащане на най-добре платената професия в ЕС е било около три пъти по-високо от най-слабо платената професия. Или – почасовият доход на мениджър в ЕС (28,6 евро) е почти три пъти по-висок от този на нискоквалифицирания работник (9,7 евро).

В България тази разлика е около 4 пъти, но пък страната ни е с най-ниските средни почасови ставки. За сравнение, „елементарните професии“ в 15 страни от ЕС изпреварват по заплащане най-добре заплатените у нас (мениджърите), които взимат 7,57 евро на час. Средното за ЕС е 28,6.

Евростат изчислява средното почасово заплащане (от стойностите на всички професии в дадена страна). България е последна с 3,3 евро на час, следва Румъния с 5,12 и Литва с 5,28. Първа е Дания с 29,53.

В държавите-членки разликата в ставките най-висока в Кипър, където мениджърите (31,7 евро / час) получават средно пет пъти повече от нискоквалифицираните работници (6,3 евро / час). За разлика от това съотношението е било най-ниско в Дания, където мениджърите (50,9 евро) са платени около два пъти повече от работниците в сферата на услугите и продажбите (22,2 евро).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"