fbpx

Стачката във Франция предизвика срив в производството на ток

Националната стачка срещу пенсионната реформа във Франция доведе до значителен спад в производството на електроенергия и спря доставките от рафинериите, управлявани от TotalEnergies, съобщава Ройтерс.

Данните на EDF и мрежовия оператор RTE показват, че производството на електроенергия е намаляло със 7,8 гигавата (GW), приблизително 12% от общото захранване, което е накарало Франция да увеличи вноса си от Великобритания, Белгия, Германия, Швейцария и Испания.

Таблицата на прекъсванията на EDF показва намаление на ядрените доставки с 4,5 GW в осем реактора, 460 мегавата (MW) намалена водна енергия и 2,8 GW по-ниско производство на топлинна енергия.

Атомните електроцентрали вероятно ще се засилят, за да осигурят стабилност на мрежата през деня. Ето как работят стачките във Франция: на стачкуващите не е позволено да излагат на риск сигурността на доставките“, коментира анализаторът Емерик де Виган.

Междувременно доставките на рафинирани петролни продукти са блокирани от рафинериите, управлявани от TotalEnergies, съобщават от компанията.

Крайнолевият синдикат CGT очаква най-малко 70% от служителите в рафинерийния сектор в четирите рафиниращи обекта на TotalEnergies да се присъединят към стачните действия, заявява представител на CGT, цитиран от агенцията.

Няма да има прекъсване на доставките на гориво на бензиностанциите, ако профсъюзите запазят стачния си график, уверяват от TotalEnergies. Федерацията на рафинериите CGT призова за еднодневна стачка тази седмица и допълнителни акции през следващите седмици. Синдикалният шеф на CGT Филип Мартинес потвърждава, че четвъртък е първият ден на стачките и че ще има още.

Профсъюзите протестират срещу плана на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране с 2 години, което ще спести на бюджета над 17 млрд. евро. Правителството заяви, че ще отстоява позицията си и призова работниците да не парализират страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"