fbpx

Стачки застрашават функционирането на парижкото летище „Шарл де Гол“

Всеки пети полет на паржкото летище „Шарл де Гол“ е било отменено днес заради стачка на летищните служители, съобщава Ройтерс.

От Air France заявяват, че поддържат всичките си полети на дълги разстояния и 90% от услугите си на средни.

Стачкуващите служители заявиха, че ще организират още едно излизане от 8 до 10 юли, искайки по-високи заплати и сигнализирайки за нови сътресения за пътуващите в началото на лятото.

Наземният персонал на летището организира поредица от стачки с искане за повишаване на заплатите, на фона на инфлацията и окуражен от процъфтяващото търсене на въздушни пътувания и недостига на персонал.

Сегашното спиране, което започна в четвъртък, трябва да продължи до неделя, въпреки че властите твърдят, че се очакват по-малко прекъсвания.

Летищният оператор ADP е предложил на служителите си увеличение на заплатите с 4%, ако се съгласят да прекратят стачката в петък, но работниците са отхвърлили предложението, коментира представител на профсъюза пред Reuters.

Мнозинството от работниците смятат, че предложението не е достатъчно добро“, каза Даниел Бертоне, който представлява синдиката CGT. „Те нямат доверие на ръководството и не приемат изнудването „това или нищо“.

„Уведомихме ръководството за планирана нова стачка от 8 до 10 юли“, добавя Бертоне, като в същото време персоналът на подизпълнителите на летищата в Париж планира други стачки от 13 до 17 юли.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"