fbpx

България с умерен за ЕС ръст на цените на селскостопанската продукция

Руската инвазия в Украйна значително смути световните селскостопански пазари, особено на фона, че Русия и Украйна са големи износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове. Това добави допълнителна нестабилност към пазарите, което доведе до рязко покачване на цените на ключови селскостопански продукти и суровини, сочи изследване на Евростат.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на стоките и услугите, използвани в момента в селското стопанство (т.е. вложения, несвързани с инвестиции), се е увеличила с 9,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., подкрепена от силни повишения цените за торове и подобрители на почвата (+21,2%), енергия и смазочни материали (+17,4%) и храни за животни (+9,2%). Същевременно средната цена на селскостопанските стоки като цяло нараства с 6.0%.

На годишна база средната цена на селскостопанските вложения, несвързани с инвестиции,е скочила с 27,4% за ЕС между първото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. По-специално, цената на торове и подобрители на почвата почти се е удвоила средно в ЕС (+96,2%), а средната цена на енергията и смазочните материали се е повишила с малко над половината (+55,6%). По-високите разходи за зърнени храни и енергия също преминаха към храните за животни (+22,9%).

Средната цена на селскостопанската продукция се е повишила с 19,9% за ЕС през първото тримесечие на 2022 година спрямо година по-рано. Особено силно увеличение на цените има при зърнените култури (средно +41,5%) и маслодайните семена (+51,7%), както и говедата ( +24,2%), птичето месо (+22,2%) и мляко (+21,4%), между другото.

Сред държавите-членки на ЕС най-голям темп на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция е регистриран в Литва (+18,1% през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г.), следвана от Румъния (+14,4%) и Холандия (+13,9%). Хърватия (-5,8%, водена от спада в цените на фуражните растения), Словакия (-0,8%) и Гърция (-0,4%) са единствените страни с понижение на ценовия индекс през този период.

В България ръстът на цените спрямо последното тримесечие на 2021 година е сред умерените за ЕС – под 5%.

Най-рязко нарастване на средната цена на суровините, които не са свързани с инвестиции, също е регистрирано в Литва (+24,5%), следвана от Латвия (+18,9%) и Словакия (+14,6%). Всички държави членки регистрират повишения, но най-малките темпове са в Малта (+4,7%), Словения и Португалия (и двете +6,2%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"