fbpx

Страната, която след 50 години може да се превърне във втората световна икономика

Индия може да измести Съединените щати от второто място и да гони по петите Китай по БВП. Това може да се случи до 2075 г., ако икономическият растеж на страната продължи да се развива, пише в доклад на американската банка Goldman Sachs, цитиран от Capital.fr. Изправена пред демографски бум, предизвикателството за страната безспорно ще бъде осигуряването на заетостта.

Младостта е най-голямата ѝ сила. През следващите 50 години Индия е на път да се превърне във втората по големина икономика в света след Китай и пред Съединените щати, се посочва в доклада. Нововъзникваща сила, страната в момента е на пето място в света по БВП, благодарение на демографията и ноу-хау-то в областта на информационните технологии. От края на април Индия вече е най-населената страна в света.

До 2075 г. БВП на Индия ще достигне 52,5 трилиона долара, ако продължи със същия темп на развитие, срещу 57 трилиона долара за Китай, което е почти три пъти повече от сегашните цифри. „Можем дори да станем втората по големина икономика в света преди 2075 г.“, заяви индийският посланик във Франция Джауед Ашраф по повод посещението на премиера Нарендра Моди. Индия се готви да направи огромна поръчка за Rafales с френския Dassault. Това е възможност за Франция да покаже качествата на своите самолети, а за Индия – да получи достъп до интересна технология.

В допълнение към демографската сила, страната е пълна с „таланти“ и „ресурси“. „Най-голямата дигитална революция в момента в света се извършва в Индия“. Водена от младостта си, страната ще направи всичко възможно „за да осигури устойчив растеж„. Следователно заетостта ще бъде ключовият въпрос за нея. Както се подчертава в доклада на американската банка, индийското правителство ще трябва да намери баланса между предимствата от младото и нарастващо население и опасността да няма достатъчно работа за всички, особено след като „нивото на заетостта в страната е намаляло през последните 15 години„, пише още в доклада.

Само една на всеки пет индийски жени в трудоспособна възраст има работа, отбелязва банката, като подчертава необходимостта от промяна на ситуацията. Също така ще трябва Индия да продължи да развива промишленото производство, като същевременно инвестира активно в създаването на пътна и железопътна инфраструктура, за да позволи свободното движение из страната и, следователно, достъпа до работа. „След 25 години ще празнуваме 100 години от нашата независимост и дотогава икономиката ни ще се е увеличила 10 пъти“, казва с въодушевление индийският посланик. Остават още 50 години да се запази този курс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"