fbpx

Застрахователи надуват цените за кораби, пътуващи към Украйна

Застрахователите обмислят дали да замразят покритието за корабите, желаещи да отплават до Украйна, след като Русия заяви в понеделник, че ще спре участието си в подкрепено от ООН споразумение, което позволява износ на зърно през безопасен коридор в Черно море, информира Ройтерс.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция миналия юли, имаше за цел да облекчи глобалната продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано от войната, да бъде изнесено безопасно.

Поради пропадането на сделката за черноморския коридор, повечето собственици на кораби сега ще се въздържат да посещават украински пристанища“, коментира Кристиан Винтер Кристенсен, главен оперативен директор на датската корабна група NORDEN, цитиран от Ройтерс. Последният кораб по сделката е напуснал Украйна в неделя.

Застраховката е жизненоважна за осигуряване на доставките през коридора и източници от индустрията изтъкват, че спирането на сделката от Русия се оценява по отношение на това дали покритието може да продължи под някаква форма.

Някои застрахователи ще се опитат да се възползват от значително увеличение на лихвите. Други ще спрат да предлагат покритие. Ключовият въпрос е дали Русия минира района, което на практика ще спре всяка форма на предлагано покритие“, посочва източник от застрахователната индустрия.

Застрахователният пазар на Lloyd’s of London вече постави Черноморския регион в списъка си с високорискови. „Годишното покритие остава в сила, но пътуванията до изброените зони ще се оценяват индивидуално“, изтъква Нийл Робъртс, ръководител на морския и авиационния отдел в Lloyd’s Market Association, който представлява интересите на всички застрахователни предприятия в Lloyd’s.

Допълнителните застраховки за военен риск, които се начисляват при влизане в района на Черно море, трябва да се подновяват на всеки седем дни. Те вече струват хиляди долари и се очаква да се покачат, докато собствениците на кораби може да се откажат да пускат корабите си да влизат във военна зона без съгласието на Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"