fbpx

Световната банка ще ни консултира за развиване на геотермалната енергия

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, Лесех Мелгаард, са подписали споразумение за предоставяне на консултантски услуги за развитието на геотермалната енергия в България.

През следващите 24 месеца Световната банка ще предоставя техническа експертиза, базирана на най-добрите световни практики и идеи за управление на геотермалните енергийни ресурси в страната. Проектът се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост и е част от неговото изпълнение.

Екипът на Световната банка ще предостави анализ, технически компетенции и препоръки за създаването и функционирането на геотермални лаборатории и геотермални центрове за високи постижения, включително в няколко български университета.

Като част от партньорството, финансовата институция ще подпомогне министерството при идентифицирането на обекти с добри перспективи за използване на геотермална енергия, включително за отопление и охлаждане и потенциал за производство на електроенергия. В цялостната оценка на съществуващите геотермални ресурси в страната, Световната банка ще предостави и добри практики за извършване на екологични и социални оценки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"