fbpx

Световната индустрия пред дилема: със или без руски алуминий

Енергийната криза в Европа, съкращенията на производството и недостигът на алуминий поставиха потребителите в затруднение относно руските доставки на метала, жизненоважен за транспорта, строителството и опаковъчната индустрия в региона, пише Ройтерс в свой репортаж.

Някои избират да избягват метала на Rusal – най-големият производител в света извън Китай, с 6% от световните доставки, оценени на около 70 милиона тона тази година – докато други са по-оптимистични – посочвайки факта, че нито компанията, нито продуктът й са под санкции, наложени на други руски компании след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Известен в индустрията като „сезонът на обвързване“, потребителите и производителите се събраха на конференция в Барселона тази седмица, за да договорят сделки за покупка и продажба на алуминий за следващата година.

Организаторите са отказали да акредитират екипа на Rusal за събитието, без да посочат ясна причина, са посочили пред Ройтерс два източника, запознати с въпроса. Екипът на Rusal все пак е бил в града.

„Някои хора не искат алуминия на Rusal по морални причини, заради войната в Украйна“, казва търговец на алуминий в Барселона, цитиран от агенцията.

Другите, по пдумите му, не се притесняват, защото Rusal все още е без санкции, въпреки че го притискат, искайки отстъпки.

Сред тези, които отхвърлят руския метал за следващата година, са едни от най-големите потребители на алуминий в света, Novelis, подразделение на Hindalco Industries и подразделение на Norsk Hydro, доставящо алуминиеви продукти за автомобилната и строителната индустрия.

Някои малки компании в Европа, включително от Германия, са решили да не се регистрират за метала на Rusal за следващата година.

Някои средни компании също са решили да спрат да купуват руски алуминий от следващата година, казва Дънкан Хобс, анализатор на Concord Resources, цитиран Reuters.

Имаме стотици клиенти в световен мащаб, представляващи една от най-силните и разнообразни клиентски бази в индустрията. Нашият бизнес не зависи от малцината, които избират да купуват алуминия си другаде“, казва представител на Rusal пред Reuters.

За някои европейски потребители, изправени пред рекордно високи цени на електроенергията, намалени маржове и регионален недостиг, отстъпката за метала на Rusal е привлекателна. В момента има отстъпка от 100-150 долара за тон за руски алуминий, информира търговец.

Производственият капацитет на алуминий в Европа е около 4,5 милиона тона. От тях повече от 1,1 милиона тона са прекъснати от мрежата от 2021 г. насам, а други 500 000 тона са застрашени, посочват анализаторите на Citi.

Компаниите с контракти за тази година, договорени през 2021 г., продължават да купуват алуминий от Rusal. „Има чувството, че Русия иска да продава повече алуминий от преди“, коментира европейски, добавяйки, че Rusal, страхувайки се от санкции, може да търси паричен поток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"