fbpx

Под 7 % свиване на икономиката ни за годината прогнозира новият министър

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов прогнозира, че спадът, породен от тежкия удар по време на извънредното положение, ще бъде наваксан и прогнозата е икономиката да се свие с по-малко от 7% за годината, каквато бе прогнозата на ЕК и МВФ.

„Към края на годината растежът ще бъде отрицателен. Това, което ние прогнозираме е, че към следващата година ще възстановим всичко загубено“, заявява Борисов, цитиран от „Дневник“.

Той смята още, че спадът през второто тримесечие ще е по-малък от 20 %.

След среща със синдикати и работодатели Борисов представи и нови мерки за подкрепа на компаниите в условията на пандемията от коронавирус, като за първи път от началото на кризата включи процедура за оборотни средства за малките и средни фирми.

Ведомството ще управлява 391 млн. лв. по програмата React EU. По нейна линия, както и със средства по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се отпускат пари за оборотни средства и адаптиране на дейността на малките и средни компании към коронавируса, пише още „Дневник“.

Процедурата за оборотни средства на малкия и среден бизнес е с индикативен размер на 80 млн. лв., като финансирането ще бъде 100%. Предвижда се максималният размер на помощта да е 50 хил. лв., но има предложение той да бъде увеличен до 100 хил. лв. Все още не е уточнено кои компании ще може да се възползват от нея – дали тези с годишен оборот над 300 хил. лева, или над 500 хил. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"