fbpx

Търг за ток на АЕЦ Козлодуй скандализира енергийната общност

В писмо до министъра на енергетиката и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ Асоциация свободен енергиен пазар остро поиска канселиране на насрочената днес тръжна процедура на платформата на Българска независима енергийна борса от АЕЦ Козлодуй за 300 МВт бандов товар за периода 01.10.-31.12.2021 г.

В позицията се изтъква, че атомната електроцентрала еднолично, безцеремонно и в последния възможен момент обявява търга за наддаване на цената на електроенергията със стартова цена 177,26 лв. на мегаватчас.

Това се случва в период, в който се правят консултации и се търсят решения за смекчаване напрежението от ценовия шок на електроенергията в последните няколко месеца на годината, и след като Български енергиен холдинг заяви на публични срещи отказ да органириза продажба на електроенергия по дългосрочни договори и въпреки препоръките на ЕК от 20.05.2021 г., подчертават от асоциацията.

Визираният търг не само е организиран между почивните дни, но и е от естество да демонстрира пред цялата общественост, в навечерието на задаваща се икономическа криза, именно огромните диспропорции в търговските механизми за търговия на едро на ел. енергия в България, се казва в писмото. Всички предпоставки за пълен износ на продукта са налице, като вътрешният пазар и крайните потребители в България ще останат със 100% експозиция на краткосрочните пазари “ден-напред” с очаквани ценови нива от над 300 лв./МВтч за зимния период.

Според АСЕП единствената цел пред насрочената тръжна процедура е едновременно да отговори на нестихващата критика от всички асоциации и заинтересовани страни на пазара за ел. енергия, и да изпревари потенциално работещо решение за всички крайни потребители в България, което се очаква в следващите дни. Целта ще се постигне посредством директното изтегляне на 300 МВт бандова енергия от вътрешния пазар на България, в пика на очаквания старт на икономическа криза и инфлация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"