fbpx

Търсенето на злато в света спадна

По-малките покупки от страна на централните банки и инвеститорите доведоха до намаляване от 2% на световното търсене на жълтия метал през второто тримесечие на годината. Общият спад, заедно с първото тримесечие, е 6%, посочва Световният съвет по златото, цитиран от latribune.fr.

След рекордната 2022 г., през второто тримесечие световното търсене на жълтия метал намаля, най-вече поради спада в покупките от страна на Турската централна банка и отдръпването от страна на професионалните инвеститори, въпреки статута му на сигурно убежище, което предизвиква търсенето му по време на криза. Търсенето на злато между април и юни се установи на 920,7 тона, което е спад от 2% на годишна база, според тримесечния доклад на Световния съвет по златото (ССЗ). За първата половина на 2023 г. търсенето на злато е намаляло с около 6% в сравнение с 2022 г., достигайки 2062 тона.

Големият обем на продажбите на централната банка на Турция

Търсенето на злато от страна на централните банки намаля значително през второто тримесечие“, казват от ССЗ. Въпреки че много от тях продължиха да купуват, „обемът на продажбите на Турската централна банка имаше съществено отражение върху световното търсене, засенчвайки покупките на колегите ѝ от другите централни банки“, обяснява Кришан Гопаул, анализатор в организацията. Общо централните банки са закупили между април и юни 2023 г. 102,9 тона, което е спад от 35% спрямо същия период на 2022 година.

Професионалните инвеститори също леко се отдръпнаха от ETF (борсово търгувани фондове) през второто тримесечие, тези листвани финансови ценни книжа, индексирани към цената на жълтия метал, възпроизвеждайки вярно цената на физическото злато и правейки възможно залагането на нея. Така ETF регистрираха изтичане на капитал, еквивалентен на 21,3 тона злато от април до юни 2023 година.

През второто тримесечие цената на златото спадна леко и заради повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Това имаше благотворно влияние както върху долара, така и върху доходността на американските държавни облигации, което ги направи по-привлекателни в сравнение с благородния метал.

Търсенето в технологичния сектор – жълтият метал се използва в компонентите на много електронни устройства като компютри или мобилни телефони – също намаля през второто тримесечие (-10%), достигайки 70,4 тона.

Ръст на инвестициите в инвестиционно злато

Инвестициите в монети и кюлчета са се увеличили леко (+6%), достигайки общо 277,5 тона.

А в бижутерийната индустрия търсенето на злато се повиши с 3% на годишна база до 475,9 тона, като това се дължи в най-голяма степен на ръста на търсенето от Китай, което скочи с 28% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г.

Този скок в Китай до голяма степен се дължи на това, че сравнението се прави спрямо второто тримесечие на 2022 г., белязано от особено слабо търсене, тъй като здравните ограничения за борба с Ковид-19 все още бяха в сила.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"