fbpx

Румъния в опит да отпуши трафикът на украинско зърно по Дунав

Румънската страна обяви, че ще освободи от митницата до 30 кораба, които чакат да влязат от украинските пристанища на река Дунав през следващите два дни, което е знак, че търговията не е спряла въпреки руските атаки срещу главното речно пристанище на Украйна, съобщава Ройтерс.

До тази ситуация се стигна, тъй като Русия атакува селскостопанска и пристанищна инфраструктура на Украйна, след като отказа да удължи ангажиментите си към зърнената сделка, позволяваща безопасен морски коридор в Черно море.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че продължаващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура на Украйна по река Дунав се равняват на военни престъпления. Трафикът през реката е последният воден маршрут от Украйна за нейния износ на зърно, откакто Русия ефективно възобнови своята де факто блокада, затваряйки черноморските пристанища на Украйна.

Преди Русия да се оттегли от зърнената сделка, дунавските пристанища представляваха около една четвърт от износа на зърно от Украйна. Зърното се товари на шлепове, превозва се надолу по реката през териториалните води на Румъния и нататък до румънското черноморско пристанище Констанца.

Данните за проследяване на търговски кораби показват, че реката и нейното устие са пълни с кораби, които се опитват да достигнат и излязат от украинските пристанища.

Флорин Узумтома, директор на навигацията към румънската агенция за администриране на река Дунав заявява, цитиран от Ройтерс, че администрацията е разрешила рекордно голям брой кораби, идващи от украинските вътрешни пристанища през май и юни – над 477 на месец.

„Май и юни бяха пикови, а очакваме и август да има пик, въпреки всичко“, изтъква той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"