fbpx

Тайвански завод за чипове сред топ приоритетите на САЩ

Съединените щати са на път да постигнат самостоятелност в удовлетворяването на нуждите си от полупроводници. Това може да се осъществи благодарение на новите американски заводи на най-големия производител на електронни чипове, тайванската компания TSMC, пише RFI.

Джо Байдън откри във Финикс, Аризона нов завод на TSMC. Той все още е в процес на изграждане и ще заработи след две години. Проектът беше започнат по инициатива на Доналд Тръмп. В търговската си война срещу Китай президентът републиканец искаше да се освободи от китайските доставчици, като за целта се стремеше да премести производството на американска територия. Тази политика обаче доведе до поява на дефицит, който се развихри с пълна сила по време на Ковид-кризата през 2020 г. и продължава и до днес.

Проектът за тайванския завод е водещ за Съединените щати. От своя страна тайванците утроиха първоначалната инвестиция. Проектът ще погълне общо 40 милиарда долара за изграждането на две фабрики, едната от които ще може да произвежда чипове под 3 нанометра. Наред с останалите проекти, които са в ход, и в частност тези на американската Intel, най-голямата световна икономика се надява да постигне самостоятелност в областта на полупроводниците.

Откакто се появи дефицитът, всички големи богати страни мечтаят да произвеждат сами микрочиповете, които сега са принудени да внасят.

Те станаха също толкова жизнено необходими, колкото беше петролът за икономиката на 20-ти век. Докато последният беше в сравнително големи количества и повече или по-малко равномерно разпределен по земното кълбо, то полупроводниковата индустрия е съсредоточена в шепа страни, между които и Съединените щати, и до голяма степен е доминирана от една единствена държава – Тайван, който е изградил отрасъл, абсолютно недостижим за останалите му конкуренти. Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) осигурява днес повече от половината от световното потебление и 85% от потреблението на полупроводниците с размер под 7 нанометра.

Това е не само машина за пари за тайванския износ, но и буквално антикитайски щит, тъй като тайванците отправиха ясно предупреждение: в случай на въоръжена атака от Пекин, те ще спрат производството, от което целият свят ще пострада. Това е един кошмар –  толкова е силна зависимостта на света от тази държава. Като се има предвид стратегическата роля на тази индустрия за националната отбрана, всички инвестиции в други страни, включително и в приятелски такива, се наблюдават внимателно от всички тайвански политици. Опозицията остро се противопоставя на завода в Съединените щати. Тя смята, че страната излага на риск суверенитета си и се отказва от най-силното си антикитайско оръжие. Тези инвестиции дразнят и китайците, защото и те също се опитват да постигнат автономия в областта на полупроводниците и обявиха тази си цел през 2020 година.

Администрацията на Джо Байдън прие закон за чиповете и науката (Chips and Science Act) през лятото, предвиждащ отпускането на повече от 50 милиарда долара в подкрепа на тази индустрия.

Тези потоци от капитали и човешки ресурси, предоставени с помощта на световния лидер в отрасъла, обаче са недостатъчни, според експертите. Дори след изграждането на планираните производствени мощности в Съединените щати, няма да бъдат покрити всички нужди и те ще останат изложени на опасността от дефицит.

Европа също се стреми да засили местното производство, но проектите се реализират бавно. Превъзходството на Тайван все още не е под въпрос и най-модерните технологии остават локализирани там. Тайванците смятат, че условията, които са създали у дома, са свръхблагоприятни по отношение на изследванията и производстената цена и не биха били печеливши на Запад, следователно няма да могат да се повторят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"