fbpx

Очаквано: фирмите готови да вдигат цени заради новата минимална заплата

Евентуалното вдигане на минималната работна заплата по схемата, гласувана на първо четене в парламента, много вероятно ще бъде платено от потребителите.

Това показват данни от традиционната бизнес анкета на Българската стопанска камара.

Резултатите от нея сочат, че плановете за увеличение на минималната работна заплата в най-голяма степен ще се отразяват върху инфлационните процеси.

Почти половината анкетирани са заявили, че ще калкулират този допълнителен разход към цените на стоките и услугите.

Въпросът с МРЗ е поставен сред пречките пред бизнеса през настоящата и идващата година.

48% от анкетираните фирми заявяват, че вдигането на МЗР ще ги принуди да увеличат ценикте на предлаганите стоки и услуги. Едва 18% заявяват, че могат да си позволят това и няма да бъдат притеснени, същият процент фирми ще вдигнат само минималните заплати, но не и останалите.

Профил на анкетата:

74% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 19% са средни (с 50 до 250 заети), а 7% са големи (с над 250 заети).

41% от участниците в анкетата представляват предприятия от сектор „Услуги“, 31% – от сектор „Промишленост“ (вкл. преработваща и добивна промишленост, и строителство), 13% – от сектор „Търговия“, 3% – „Селско стопанство“, други дейности (вкл. образование, култура, здравеопазване) – 12%.

21% от анкетираните предприятия оперират в Североизточния регион за планиране, 18% – в Югозападния, 15% – в Северен централен, 15% – в Южен централен, 13% – в Северозападен, 3% – в Югоизточен. 15% оперират на територията на цялата страна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"