fbpx

Точим субсидии с 400 хиляди виртуални животни

Около 30% от стадата в България са фиктивно надписани и по този начин през последните години се източват милиони левове субсидии, обяви пред БНР земеделският министър Христо Бозуков, пише „Сега“.

По думите на министъра, колкото повече се задълбочават проверките на стадата в България, толкова повече виртуални животни излизат като регистрирани от фермерите. Всички сигнали се проверяват от ДФ „Земеделие“ и Българската агенция по безопасност на храните и всички нарушители ще бъдат санкционирани.

Последният аграрен доклад за 2020 г., цитиран от специализираните земеделски сайтове, сочи, че над 1,46 милиона е броят на говедата, овцете и козите в страната, за които се иска подпомагане. 30% от тях са около 400 хиляди несъществуващи животни, което умножено по парите за обвързаната подкрепа са няколко десетки милиони левове само по тази схема, изчислява изданието.

През октомври при първите проверки бяха засечени над 560 несъществуващи животни само в десетина проверени ферми, за които администрацията беше получила сигнали от хора по места. Тогава стана ясно, че стопаните не само няма да получат заявените за 2021 г. субисидии, но и ще бъдат лишени от подпомагане в рамките на три последователни години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"