fbpx

Тойота изпревари General Motors по продажби в САЩ

Японският производител Тойота детронира през 2021 г. General Motors в САЩ, като за първи път продаде повече коли, пикапи и камиони от американския си конкурент, който беше особено засегнат от дефицита на полупроводници. General Motors губи лидерското си място в страната за първи път от 1931 г., когато изпреварва Форд, според специализирания сайт Automotive News, цитиран от Capital.fr.

Липсата на електронни чипове, която принуди автопроизводителите да преустановят някои производства през последните месеци, доведе до рязък спад на продажбите през четвъртото тримесечие: 28% за Тойота и 43% за GM. Но като цяло за годината Тойота бележи ръст от 10%, за да достигне до 2,3 млн. продадени автомобила, докато при GM се наблюдава спад от 13% до 2,2 млн автомобила.

Забележителен подвиг на Тойота

Другият голям американски производител Форд се очаква да покаже продажбите си през следващите дни, а Stellantis, фирмата майка на Крайслер, Додж, Джип, Рам и Фиат, обяви 1,8 млн продажби. Без съмнение, Тойота направи истински подвиг, но според специалистите, това не е знак за дълбока промяна в дългосрочен аспект. GM може да разчита на широк набор от продукти и модели преди всичко в най-популярните сегменти – SUV и пикап. В същото време продажбите на Тойота са най-вече в сегмента на градските коли (Корола и Камри), пазар, който не е толкова важен за GM.

Освен това печалбата от SUV и пикап е по-голяма и тя ще продължи да се увеличава с нарастването на производствените цени. Средната цена на продадените автомобили от GM за времето януари-ноември 2021 г. е 48 396 долара, т.е. с 11% по-висока от 2020 г. и с 25% по-висока от 2016 г.

Търсенето от страна на американските клиенти не е намаляло през годината. Но производителите не можеха да отговорят, защото просто нямаха достатъчно микрочипове, елементите станали необходими в съвременните автомобили, претрупани с електроника.

Успехът на японския производител, който стана номер едно в света през 2020 г. изпреварвайки Фолксваген, се крие в това, че през първата половина на 2021 г. се справи по-добре с дефицита на полупроводници. Причината е, че той има най-добре изградените снабдителни вериги.

През 2021 г. в САЩ са продадени 14,9 млн автомобила

Общият брой на продадените в САЩ автомобили пез 2021 г. е 14,9 млн, което е ръст от 2,5% в сравнение с предходната година.

В краткосрочен аспект производителите свързват бъдещето си в по-голяма степен с наличието на полупроводници, отколкото с икономическата стабилност. Нивото на складовите наличности (автомобили за продажба) започва да се възстановява в условията на засилено търсене, наличие на работна ръка, увеличени спестявания на домакинствата и ниски лихвени проценти.

В средносрочен план Тойота, както и GM извеждат напред производството на електромобили, сегмент в който конкуренцията се засилва. След GMC Hummer и Cadillac Lyriq, GM ще представи в идните дни електрическата версия на популярния си пикап Chevrolet Silverado.

От своя страна Форд обяви, че предвид огромното търсене, почти ще удвои производството на електрическата версия на своя пикап F-150, най-продаваният автомобил в САЩ.

За момента Тесла остава номер едно в САЩ в сегмента на електроавтомобилите. Фирмата обяви, че през 2021 г. е продала общо в света 936 000 автомобила, което е с 87% повече, отколкото през 2020 г.

Превод Георги Салуов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"