fbpx

Прокуратурата отказа да разследва наддоговорените от АПИ милиарди

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство за наддоговорените от пътната агенция милиарди левове за поддържане на пътищата.

Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите, в което се заявява, че ведомството ще обжалва отказа на Софийска градска прокуратура. Сигналът за действията на АПИ е внесен на 29 юли 2021 година от тогавашине служебни минисдтри на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Виолета Комитова.

От МФ цитират един от аргументите на Прокуратурата за отказ от наказателно производство: „в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“.

Изразява се и позицията на Министерството на финансите, че няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"