fbpx

Целта еврозона ускорява еволюцията на платежната ни инфраструктура

Днешното развитие на платежния пазар у нас и в Европа е движено и вдъхновено от новите технологии и подпомагано от европейските регулации, които създават благоприятна среда за конкуренция и иновации в полза на потребителите, най-вече чрез еволюцията на дигиталните решения. Мерките, свързани с въвеждане на еврото, подпомагат бързата и ефективна интеграция на финансово-пазарните инфраструктури у нас с тези в еврозоната.

В технически план вече отчитаме благоприятното въздействие на посочените по-горе проекти за развитие на платежната и сетълмент инфраструктура в страната върху оптимизиране на платежния процес и подобряване на условията за банкиране у нас. В резултат от положените усилия се надяваме през следващата година да финализираме успешно всички останали проекти, свързани с приемането на еврото в България.

Това изтъква Петър Чобанов, подуправител на БНБ, ръководител управление „Банково“, в статия, публикувана в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България, цитирана от пресцентъра на БНБ.

Чобанов конкретизира, че през тази година Българската народна банка, банките, „БОРИКА“ АД и „Централен депозитар“ АД могат да се похвалят с добър отборен резултат – редица постижения по отношение на проектите, свързани с подготовката за влизането на страната в еврозоната.

На първо място той споменава миграцията към новата консолидирана платформа за TARGET услуги на Евросистемата, която БНБ осъществи през март тази година заедно с банковата общност в България, „БОРИКА“ АД и „Централен депозитар“ АД. Тази миграция представлява завършек на мащабен проект по консолидация на съществуващите преди това платежна система TARGET2 и платформа за сетълмент на ценни книжа TARGET2-Securities, който се подготвяше в продължение на няколко години и в който участваха всички страни, опериращи национални системни компоненти в TARGET2.

На второ място Чобанов говори за проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA), финализиран съвсем наскоро – в началото на октомври тази година. Този проект е от съществено значение за подготовката за въвеждане на еврото в страната и е реализиран съвместно от „БОРИКА“ АД, БНБ и Министерство на финансите, като работата по него е започнала още през пролетта на 2022 г. Основната цел е прилагане на SEPA стандартите по отношение на изпълнението и обработката на бюджетните плащания в левове в страната, което в крайна сметка доведе до цялостно оптимизиране и ускоряване на процеса на банково обслужване на бюджета. В резултат от изпълнението на проекта клиентските кредитни преводи в левове вече могат да се изпълняват значително по-бързо, като отпадна и ограничението за размера на преводите, обработвани през платежната система БИСЕРА6, в съответствие с изискванията на SEPA.

На следващо място подуправителят на БНБ отбелязва развитието при незабавните кредитни преводи в левове, които са стартирали преди почти две години. Днес се отчита, че чрез услугата Blink на „БОРИКА“ АД над 90% от клиентските платежни сметки в страната са достижими за незабавни плащания в левове, които се изпълняват в рамките на 10 секунди, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. На тази основа занапред се очаква да бъдат внедрени редица иновации, според нуждите на клиентите, като P2P преводи по мобилен номер и разплащания с търговци.

Чобанов застъпва в статията си и проектите за присъединяване на Депозитаря на ДЦК в БНБ и „Централен депозитар“ АД към платформата за сетълмент на ценни книжа TARGET2-Securities, присъединяване на оперираната от „БОРИКА“ АД платежна система BISERA7-EUR към услугата на Евросистемата за сетълмент на незабавни преводи в евро TIPS, с което ще се осигури възможност за банките в страната да предлагат и незабавни преводи в евро, както и това, че Българската народна банка и „БОРИКА“ АД продължават да работят ефективно за осигуряване на пълна достижимост за изпълнение на клиентски SEPA кредитни преводи в евро в Единната зона за плащания в евро, като това е един от основните акценти на взаимното сътрудничество. По този начин в следващите месеци ще се осигури пълна достижимост при изпълнение на кредитни преводи в евро до над 4800 доставчици на платежни услуги във всички страни от SEPA зоната, при прилагане на предплатен модел с непрекъснат сетълмент, с което ще се намали и времето за извършване на кредитните преводи в евро. С други думи, подчертава Чобанов, ще можем да заявим, че по отношение на кредитните преводи ефективно ще влезем в еврозоната по-рано от индикативната дата 1 януари 2025 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"