fbpx

В Девня изграждат тестова инсталация за улавяне на въглеродни емисии

В завода за цимент в Девня на „Хайделберг Матъриълс“ стартира пилотният проект ANRAV.beta, част от мащабен проект за улавяне и съхранение на въглерод на завода.

ANRAV.beta предвижда изграждане на пилотна инсталация за улавяне на въглеродни емисии. Проектът е първата инвестиционна стъпка от стратегията на компанията за постигане на декарбонизация на циментовите си продукти. В този първи етап ще се изработи малък модел на инсталация за улавяне на въглеродни емисии с цел да извърши тестване на иновативната технология.

Анализът на данните от предвидените тестове ще помогнат да се валидират ключови параметри и техническите аспекти на процеса на улавяне на емисиите от СО2. Данните ще бъдат използвани за бъдещото проектиране на пълно мащабна инсталация за улавяне на емисии, а именно проектът ANRAV CCUS. Тестовете ще се проведат в средата на 2024 г. в инсталация, напълно интегрирана в съществуващата производствена топлообменна кула на завода.

По време на откриването министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева изтъкна, че ведомството насърчава компаниите да се насочат към такива иновативни проекти

С тази конкретна инвестиция област Варна и регионът на Североизточна България стават водещи в зелени устойчиви проекти за развитието на мехатрониката, чистите и кръгови технологии. Чрез този проект други чуждестранни инвеститори ще разпознаят България като място с потенциал и капацитет за развитие на научноизследователска дейност, където се подкрепя комерсиализацията на нови технологии“, коментира още министърът.

По думите й проектът е визионерски не само за България, като Европа може да покаже, че е способна чрез нови технологии да постигне основната цел на Зелената сделка – декарбонизацията.

ANRAV.beta e част от мащабния проект ANRAV, който е първият за улавяне и съхранение на въглерод в Източна Европа, одобрен от Европейската комисия за финансиране по Фонд „Иновации“ на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"