fbpx

Цените на петрола напът за 10% седмичен скок

Цените на петрола се повишиха рязко в петък и са напът за 10% седмичен скок, тъй като инвеститорите преценяват перспективата за по-широк конфликт в Близкия изток, който да наруши потоците на суров петрол, след като президентът Байдън каза, че САЩ обсъждат израелска атака срещу ирански петролни съоръжения, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $1,09, или с 1,4%, до $78,71 за барел към 11:20 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate се повишиха с $1,08, също с 1,5%, до $74,79 за барел.

Докато Иран „спаси лицето“ чрез ракетната си атака срещу Израел във вторник, нарастват опасенията, че Израел може да се насочи към иранска петролна инфраструктура в рамките на своя отговор, което може да провокира по-нататъшно отмъщение, въвличайки съседните държави в конфликта“, казва анализаторът на Panmure Gordon Ашли Келти, цитиран от агенцията.

САЩ обсъждат дали ще подкрепят ударите на Израел срещу петролните съоръжения на Иран като отмъщение за ракетната атака на Техеран срещу Израел, заяви президентът Джо Байдън в четвъртък, докато израелската армия нанесе удари по Бейрут с нови въздушни атаки по позиции на Хизбула. Коментарите на Байдън допринесоха за ръст от 5% на цените на петрола в четвъртък.

Притесненията относно доставките на петрол, които повишиха цените по-рано през седмицата, бяха смекчени обаче от свободния производствен капацитет на ОПЕК и факта, че световните доставки на суров петрол все още не са прекъснати от вълненията в Близкия изток.

Междувременно базираното в източната част на Либия правителство и базираната в Триполи National Oil Corp обявиха в четвъртък повторното отваряне на всички петролни находища и експортни терминали след разрешаване на спора за ръководството на централната банка, слагайки край на кризата, която силно намали производството на петрол.

Това би позволило на страната да удвои нивата на производство, възстановявайки ги до около 1,2 милиона барела на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"