fbpx

Цифровизацията и промените в банкирането на дребно

Под заглавието „Дигитализиране: Тенденции за преструктуриране в банкирането на дребнодоклад на агенцията на ЕС Eurofound конкретизира и коментира промените и процесите, обуславящи този сектор.

Изтъква се, че докато в повечето сектори на услугите се наблюдава нарастване на работните места през последното десетилетие, заетостта в банкирането на дребно е намаляла – първо поради финансовата криза, последвана от цифровизацията и скорошното преминаване към онлайн банкиране на дребно. Успоредно с това физическата инфраструктура на банкирането на дребно е намаляла, като има само около 20 банкови клона на 100 000 жители в ЕС, в сравнение с около 30 през 2004 г.

Много банки в сектора са подложени на серийно преструктуриране след световната финансова криза и това е един от малкото сектори на услугите със стагнация или спад на заетостта, установяват авторите на доклада. Изследването описва примери за скорошно преструктуриране в сектора, какво е мотивирало преструктурирането, как е било управлявано и как е повлияло на заетостта, организацията на работата и други резултати за бизнеса и служителите.

Макар секторите на услугите да представляват нарастващ дял от заетостта в развитите икономики и почти три четвърти от заетостта в Европа, не всички сектори на услугите допринасят еднакво за този растеж. Нивата на заетост в сектора на банкирането на дребно намаляват през последните две десетилетия; този сектор, който предоставя жизненоважни посреднически услуги на останалата част от икономиката, сега представлява по-малко от 1 на всеки 60 работни места в ЕС.

Основният фокус доклада е банкирането на дребно и водещата констатация, че секторът е особено подходящ за изследване на въздействието на цифровизацията, тъй като основната му суровина са данните. Финансовите транзакции все повече се извършват по електронен път и онлайн. Тази тенденция към безкешов обмен се ускори по време на пандемията от COVID-19. Банките инвестират огромни средства в по-нататъшното развитие на възможностите за онлайн банкиране, отчасти в отговор на възникващите изисквания на клиентите, но също и защото инвестицията вероятно ще се възвърне чрез намаляване на заплатите, тъй като е необходим по-малко персонал.

Формулирани са няколко основни констатации:

  • Преструктурирането в банкирането на дребно често е голямо по мащаб, продължителност и сложност в сравнение с други сектори; то се осъществява чрез добре установени институционални рамки на социален диалог, които се възползват от високи нива на представителство и колективна организация. Това е важен пример за съществената роля на социалния диалог за смекчаване на отрицателните последици от преструктурирането.
  • В сравнение с други сектори, делът на профилираните специалисти в банкирането на дребно се е увеличил бързо, като две трети от тези в банкирането на дребно в ЕС вече притежават квалификации от трето ниво. За да се отговори на това ново търсене на висококвалифицирани работни места (като правни експерти, datа специалисти и експерти по мрежова сигурност) и да се повиши пригодността за заетост на тези, които работят в по-традиционни банкови работни места, за сектора ще бъде от решаващо значение да разработи политики за целеви умения.
  • Дигитализацията трансформира много от традиционните начини на работа в банкирането на дребно, което доведе до увеличаване на броя на работните места, работещи с компютър, и спад на тези, работещи с клиенти. Големият дял на „дистанционната работа“ също доведе до това, че този сектор отбеляза най-рязкото нарастване на работата от вкъщи по време на пандемията, където почти всеки втори работник във финансовия сектор в ЕС е работил дистанционно „обикновено“ или „понякога“ през 2021 г.
  • Банкирането на дребно е високоплатен сектор, но също така отчита най-голямата разлика в заплащането между половете. Въпреки че това отразява отчасти специализирания характер на работните места в сектора, където мъжете са свръхпредставени в по-добре платени професии, свързани с ИТ, и в надзорни и управленски роли, одитите на заплащането на половете, предвидени в предложената директива на ЕС за прозрачност на заплащането, ще имат важно значение трябва да играе роля при идентифицирането на други двигатели на голямата разлика в заплащането между половете в сектора.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"