fbpx

Газпром обяви рекордна печалба за 6-месечието

Резултатите за полугодието на 2022 г. показват, че Газпром е реализирала рекордна нетна печалба според международните стандарти за финансова отчетност (МСФО). Тя е в размер на 2,514 трилиона рубли, което надвишава общата печалба на групата Газпром за предходните две години, съобщава заместник-ръководителят на холдинга Фамил Садигов, цитиран от ТАСС.

Чистата печалба възлиза на 2,514 трилиона рубли, което е не само 2,6 пъти повече от цифрата за първото полугодие на 2021 г., но и повече от общата печалба на групата Газпром за предходните две календарни години“, пише Садигов в канала на Газпром в Telegram.

Оперативната печалба за шестте месеца на 2022 г. възлиза на 3,052 трилиона рубли, което е над два пъти повече от първата половина на 2021 г. и също е нов исторически рекорд. Обемът на общия дълг на „Газпром“ е намалял с почти 1,4 трилиона рубли – до 3,467 трилиона рубли. Нетният дълг на компанията възлиза на 1,25 трилиона рубли, намалявайки повече от половината за половин година, до най-ниското ниво за последните седем години, отбеляза топ мениджър на Газпром.

По думите на Садигов стойността на общия дълг е положително повлияна от укрепването на рублата през отчетния период с 31% спрямо щатския долар и с 36% спрямо еврото. Отбелязва се, че ликвидността на Газпром през първата половина на година възлиза на 2,218 трилиона рубли.

През първата половина на годината работихме в условия на високи цени на европейския газов пазар. Средната цена на износа на газ на „Газпром“ за страни извън ОНД за 6 месеца на 2022 г. беше над 3,5 пъти по-висока от цената за същия период през 2021 г. Това постави основата за рекордни финансови показатели“, изтъква още Садигов.

Средната експортна цена на газа на Газпром за страните извън ОНД през януари-юни 2021 г. е 208,1 долара за 1000 куб. м. м. Средната цена на експортните доставки на Газпром през 2021 г. е 298 долара за 1000 куб. м. м. В същото време през четвъртото тримесечие на 2021 г. тя достигна рекордните $517 за 1000 куб. м. м.

По-рано Садигов е съобщил, че спадът на износа на газ от Газпром през 2022 г. е бил напълно компенсиран от увеличението на средната продажна цена на газ за страните извън ОНД, а новият проектобюджет на холдинга отразява 34% увеличение на приходите от продажби на газ в сравнение към оригиналната версия.

Става ясно още, че Газпром е успял да обмисли възможността за изплащане на междинни дивиденти за първи път, благодарение на добрите финансови резултати за първата половина на годината, размерът на дивидентната база след корекции е 2,416 трилиона рубли.

Такъв силен финансов резултат ни позволи за първи път да разгледаме възможността за изплащане на междинни дивиденти на акционерите. Размерът на дивидентната база за шестте месеца на 2022 г., след прилагане на непарични корекции като част от дивидентната политика, възлиза до 2,416 трилиона рубли, което се равнява на 51,03 рубли на акция“, отбелязва Садигов.

Агенцията припомня, че на 30 август Съветът на директорите на Газпром за първи път препоръча изплащането на междинни дивиденти – за първото полугодие, в размер на 51,03 рубли на акция. Общо Газпром може да отдели 1,208 трилиона рубли за дивиденти за първите шест месеца на 2022 г.

Акционерите на „Газпром“ ще обсъдят този въпрос на събранието си на 30 септември




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"